Deze schitterende woonboerderij Marsicht is een Parel in Friesland! Gelegen op magnifieke woonlocatie in het watersportdorp Gaastmeer. Vanuit hier zijn er prachtige vaarroutes; staande mastroute, naar o.a. Workum, Heeg, Sneek, Langweer en het IJsselmeer. Het dorp grenst aan diverse natuurgebieden met vele wandel en fietsroutes.

Energielabel A -uitmuntend gerestaureerd met veel oog voor originele details en zeer energiezuinig! 
Aardwarmtepomp en 36 zonnepanelen en hoge isolatiewaardes.  

Als we een rondje om de woning lopen, zien we dat de voorkant imposante raampartijen heeft en mooie symmetrische spaarvelden. De voordeur is uit oude onderdelen gemaakt en bij de laatste restauratie hier ingezet. We zien de kelderramen. De gevels worden verlevendigd door met blokgroeven gepleisterde zuilen of pilasters op de gepleisterde plinten, die zandstenen kolommen verbeelden. Ze zijn onderling verbonden door de gootlijsten of door gepleisterde bogen. Aan de linkerzij- en achtergevel zien we hoefijzervormige stalvensters met daartussen lange negentiende-eeuwse sierankers. Het dak heeft de vorm van een schilddak en is gedekt met zwarte Friese golfpannen. Er zijn twee topschoorstenen met door siersmeedwerk bekroonde borden. Tussen de schoorstenen is een rij van elf fantasiebloemen in dezelfde vorm als het smeedwerk op de schoorstenen geplaatst. Achter de boerderij vinden we in dezelfde stijl het koetshuis. Daarnaast is er nog een nieuwe schuur die qua vorm en materiaal aansluit bij boerderij en koetshuis.

Het hergebruik van oude materialen met behoud van het formaat en het kunstzinnige karakter van het huis resulteerde in harmonieuze grote ruimtes, met hoge plafonds (4m) en deuren.
Boven zijn cassetteplafonds aangebracht met vierkanten waarin de vorm van het huis terugkomt. De 2 oude gieken van palingaken die in de vloer van de woning zijn teruggevonden en de geschiedenis van het huis verhullen zijn smaakvol ter versiering hergebruikt in de hal en keuken. De 71 heipalen, volledige isolatie, HR++ glas, betonvloer met vloerverwarming, aardwarmtepomp en warmte terugwininstallatie maken de verduurzaming van Marsicht met energielabel A compleet.

BEGANE GROND
De begane grond en de eerste (plus tweede) verdieping zijn elk afzonderlijk geschikt voor bewoning. Beide beschikken over woon/werk/slaapkamers, een keuken en een badkamer. Om op de eerste verdieping te komen, hoef je niet door de woonvertrekken op de begane grond. Dat geeft veel vrijheid in het geval van dubbele bewoning of B&B kamers.

Woonkamer
In de grote woonkamer wordt het ruimtelijke effect geaccentueerd door de hoge deuren, het hoge plafond en de mooie afwerking van de vloer. Een bijzonder gedeelte van het plafond is van glas, zodat van het dak een goede toetreding van daglicht is gegarandeerd. Verder is de mogelijkheid voor een open haard gecreëerd door alle schoorsteenkanalen aan te brengen. De grote gebinten herinneren aan de tijd dat deze ruimte alleen maar werd gebruikt voor de opslag van hooi en landbouwgerei.
Aan de zuidkant, voor de grote staldeuren, is op dat formaat een glazen pui met mandeur gekomen. Zo is er een buitenterrasje ontstaan, waar al in het voorjaar gezellig thee gedronken kan worden.

Keuken
De keuken is een typische grote boerderijkeuken met een lange tafel, veel licht en veel aanrechtruimte. Rondom uitzicht op water, op twee mooie boerderijen, op gras en de oude herberg aan de overkant van de straat. We zien op de muren oude Friese witjes met een zweem van pasteltinten, zoals ze oorspronkelijk werden gemaakt. De tegeltjeswanden worden afgesloten met een band van beschilderde halfjes, waarop een paling staat als reminiscentie aan de geschiedenis van het huis. De antracietgrijze AGA trekt ook de aandacht. Is het niet door de warmte die hij letterlijk en figuurlijk uitstraalt, dan is het wel
door de gedachte aan de heerlijke gerechten die in de vier ovens gestoofd, gekookt en gebraden kunnen worden. Boven de AGA is op een tableau het zeilplan van een palingaak geschilderd. In de keuken is er een grote inloopkast met meer dan 22 meter plankruimte. Hier zien we ook nog een overblijfsel van een oude trap. Verder alle apparatuur zoals koelkast, diepvriezer, vaatwasser en koffiemachine.

Werkkamer
Deze kamer heeft de sfeer van een herenkamer gekregen met zware ribfluwelen gordijnen, grote boekenkasten en op ambachtelijke wijze beschilderd behang. De deur en de kozijnen zijn donker eiken gemaakt. Een fraai resultaat! In de werkkamer mag eventueel een extra raam worden aangebracht.

Opkamer
De opkamer is te bereiken via een merkwaardig gemetselde gedraaide trap met drie treden, een zoveelste blijk van de eigenzinnige opvattingen van de oorspronkelijke eigenaren, want het lijkt op een kasteeltrap. Op de muren in de opkamer zien we tegeltjes, en wel een plint van tegeltjes met het Hamburger Achtkant, een tegel die gemaakt werd tussen 1913 en 1916. In de opkamer waren vroeger twee bedsteden. Eén is inclusief de kribbe voor de baby geheel behouden gebleven. De andere is gedeeltelijk behouden gebleven en daarom is daar een servieskast van gemaakt. In het midden een authentieke glazenkast. In de originele marmeren schoorsteenmantel, zijn bedrieglijk echte tegeltjes geschilderd.

Bijkeuken
Een moderne ruimte, maar wel met gepaste kleurcombinaties. Verder aansluitingen voor wasmachine, droger en een extra koelkast. De bijkeuken heeft een deur naar buiten, waardoor u met één stap in het koetshuis staat.

Kleedkamer
De kleedkamer is voorzien van hoge getimmerde klerenkasten met meer dan 100 jaar oude onderdeuren. De bovendeuren zijn nieuw gemaakt. Er zijn leg- en hangkasten en een schoenenkast. De kasten hebben een beluchtingssysteem!

Slaapkamer
De grootste slaapkamer van het huis is op de begane grond. Dat betekent privacy, en comfort voor ouderen. Het is een zeer royale kamer, met aan de oostkant buitenramen die voorzien zijn van anti-inbraakspijltjes. Een oude buitendeur is blijven zitten. Aan de noordkant zijn de druppelvormige raampjes goed te zien. Natuurlijk is ook hier een tv- en data-aansluiting.

Badkamer
Direct grenzend aan de ouderslaapkamer en in geval van nood ook te gebruiken als balzaal. Ook hier hetzelfde kleurpalet als ik de kleed- en slaapkamer. Op die manier vormen deze privévertrekken één geheel. In de badkamer is een grote jacuzzi, een ruime doucheruimte met zowel een regen- als een gewone douche, een toilet, een bidet, een meubel met twee waskommen en een badkamermeubel met vier laatjes en twee kastjes.

Kelder
Een bijzondere ruimte met imposante gewelven. De trapleuning is afkomstig van de oude trap. Er is meer dan voldoende ruimte voor wijnrekken, diepvriezers en nog veel meer.

EERSTE VERDIEPING

De ‘conferentiezaal’
De stijlvolle trap naar boven leidt naar een grote open ruimte, voor alle mogelijke doeleinden geschikt. Via de glazen panelen in het dak valt veel licht naar binnen en door de gedeeltelijk glazen vloer, waarop gewoon gelopen kan worden, kan gezien worden of beneden de thee klaar staat. Er is een kleine bar met aansluitingen voor een beamer, data en tv plus een grondstopcontact voor eventueel biljart.

Slaapkamer 2
Een zeer ruime kamer, groot genoeg om te slapen, te werken en t.v. te kijken. De kamer heeft twee grote ramen, een deur naar de badkamer en een deur naar de extra bergkamer/inloopkast.

Badkamer
Een flinke en comfortabele badkamer met sauna, twee wastafels, een doucheruimte met een regen- en een gewone douche, een ligbad en een toilet. De badkamer is te bereiken via de logeerkamer en via de conferentiezaal.

Keuken
Op de eerste verdieping is een handige keuken, zodat je niet voor elke kop koffie naar beneden hoeft te lopen. Ook hier veel kastjes. Een keramische kookplaat is ingebouwd en er zijn aansluitingen voor vaatwasmachine, wasmachine en wasdroger. En dan is er nog ruimte genoeg over voor een koel-vriescombinatie, magnetron of elektrische oven.

Werk/slaapkamer 3
Een zeer groot split level vertrek met aan twee kanten ramen, die een ruim uitzicht over de beide meren geven. De oude binten en prachtige kleuren brengen sfeer. Mede door de uitstekende isolatie een heerlijk vertrek! Achter de tweede werkkamer is de archiefruimte/inloopkast, waar weer een gedeelte van de oude trap met de oude leuning is gebruikt.

Slaapkamer 4
Via een trap vanuit de conferentiezaal komen we in een zolderkamer, eigenlijk met de sfeer van een torenkamer. Twee dakramen zorgen voor ventilatie en voldoende licht. Eventuele logées kunnen ook hier tv kijken! Achter twee kleine deuren bevindt zich voldoende bergruimte.

KOETSHUIS
Dit oude bijgebouw is gedeeltelijk in tact gelaten: de rieten isolatie van het dak was nog helemaal in orde en de pannen waren ook nog goed. De infrastructuur is wel veranderd. Er passen 2 auto’s in, die elk aan een kant in en uit kunnen rijden. Daartoe zijn er twee op afstand bedienbare roldeuren geplaatst. Er is vloerverwarming aangebracht onder de betegelde vloer.

SCHUUR
Er is een zeer ruime gereedschap- en werkschuur gebouwd in de stijl, zoals die vroeger gebruikelijk was bij Friese boerderijen, namelijk van planken in overnaads verband. Die werden toen geteerd en nu dus zwart geverfd. Verder gele accenten om aan te sluiten bij het hoofdgebouw en Friese geeltjes als looppad. De schuur is groot genoeg als winterberging voor een sloep, zitgrasmaaier etc. In de schuur staat een houtkachel, een keukenblok en er is stromend water. Verder is er een geheel betegeld toilet met wc, urinoir en wastafel. Via een vaste trap naast de werkbank kom je op de bergzolder.

TUIN
Stikt genomen zijn er drie tuinen, aan de zuid-, west- en noordkant. Aan de zuidkant zien we een kleine tuin met 50 verschillende hortensia’s en vier hoog opgaande smalle eiken. Aan de westkant, de voorkant van het huis, is er meer sprake van een strook grond, met vier leilinden waarvan de wildopslag gesnoeid is tot blokken om zo aan te sluiten bij de blokken aan de muren van Marsicht.
Aan de zuidkant vinden we een zeer grote tuin. We zien twee masten, een grote en een kleine, die het verleden van het pand symboliseren. In dit stuk van de tuin staan appel- en perenbomen, die jaarlijks goed zijn voor emmers vol fruit. In het midden is een rozenperk, ook in de vorm van een vierkant. Daarnaast een wand met leifruit: kruisbessen, bramen, rode bessen en frambozen. De vijver is onderdeel van het waterwegsysteem in het dorp. Dat betekent dat er sprake is van (zacht) stromend water. Daar houden muggen niet van! In de grote vijver van twee en een halve meter diep drijven twee vlotten met waterplanten en op de steiger is het lekker zitten. Dat kan ook op de zon- en schaduwterrassen. Naar de oostkant wordt de tuin besloten door een hoog opgaand bosplantsoen.

BIJZONDERHEDEN
-36 nieuwe zonnepanelen (2022), woning op tapwater na volledig energie neutraal.
-Aardwarmtepomp (vloerverwarming/koeling) en WTW-installatie
-AGA fornuis op electra.
-Dubbele elektriciteitsmeter,
-Stofzuiginstallatie
-Waterontharder
-Recent schilderwerk rondom, 2023
-Energielabel A

GAASTMEER
Gaastmeer ligt centraal in het Friese meren gebied in de Zuid-West hoek van Friesland en is een geliefd natuur-, wandel-, fiets- en watersportdorp om te wonen en recreëren. Het is een dorp met aktief verenigingsleven. Prachtige fietsroutes leiden naar Elfsteden plaatsen als Workum en Sneek. Actief dorp met diverse evenementen, buurt winkel, diverse watersport gerelateerde bedrijven, jachthavens, restaurants.

 • Woonoppervlakte
  461 m2
 • Perceel oppervlakte
  2.381 m2
 • Inhoud
  2.001 m3
 • Aantal kamers
  9
 • Aantal slaapkamers
  6
 • Bouwjaar
  1875
 • Energielabel
  A

Overdracht

 • Koopprijs:

  € 1.450.000,- k.k.

 • Status:

  Te koop

 • Aanvaarding:

  In overleg

Bouwvorm

 • Objecttype:

  Woonhuis

 • Soort:

  Woonboerderij

 • Bouwjaar:

  1875

 • Dak materialen:

  Pannen

Oppervlakten en inhoud

 • Woonoppervlakte:

  461 m2

 • Overige inpandige ruimte:

  46 m2

 • Gebouwgebonden buitenruimte:

  0 m2

 • Inhoud:

  2.001 m3

 • Perceel oppervlakte:

  2.381 m2

Indeling

 • Aantal kamers:

  9

 • Aantal slaapkamers:

  6

 • Aantal badkamers:

  2

 • Badkamer 1 voorzieningen:

  Ligbad, Toilet, Wastafelmeubel, Inloopdouche, Vloerverwarming

 • Badkamer 2 voorzieningen:

  Ligbad, Toilet, Dubbele wastafel, Inloopdouche, Vloerverwarming, Sauna

 • Aantal verdiepingen:

  3

Energie

 • Isolatievormen:

  Volledig geïsoleerd

 • Soorten verwarming:

  CV ketel, Vloerverwarming gedeeltelijk, Warmtepomp

 • Soorten warm water:

  Aardwarmte

 • CV ketel bouwjaar:

  2008

 • CV ketel eigendom:

  Eigendom

Kadastrale gegevens

 • Eigendomssoort Kadaster 1

  Volle eigendom
 • Perceel Kadaster 1

  569
 • Oppervlakte Kadaster 1

  2.275 m2

 • Sectie Kadaster 1

  G

 • Eigendomssoort Kadaster 2

  Volle eigendom
 • Perceel Kadaster 2

  167
 • Oppervlakte Kadaster 2

  106 m2

 • Sectie Kadaster 2

  G

Buitenruimte

 • Liggingen:

  Aan water, Aan rustige weg, In centrum, Vrij uitzicht, Aan vaarwater

 • Tuintypen:

  Tuin rondom

Garage

 • Soorten:

  Vrijstaand steen, Carport, Parkeerplaats

 • Capaciteit:

  2

 • Voorzieningen:

  Verwarming, Elektra, Water, Elektrische deur